Her şeyin ötesinde tedaviyi izleyen bir kaç ay sonra cildin tamamı ile normale dönüşüne kadar
Laser ile cilt yenilemesi arzu edilen kalınlıkta ve kontrollü bir ölçüde derinin üst tabakalarının bir laser enerji dalgası ile buharlaştırılması ile yapılmaktadır.
Laser ile cilt yenilemesi bu alandaki diğer yöntemlerden birçok noktada daha avantajlıdır. Bunlar arasında uygulamadaki hassasiyet, hiç veya çok az kanama olması, postoperatif dönemdeki rahatsızlığın diğer yöntemlerden çok daha az olması, sayılabilir. Ancak yine de laser ile cilt yenilemesi istisnasız herkes için geçerli bir yöntem değildir. Bazı vakalarda dermabrasion veya kimyasal peeling gibi alternatif bir yöntem bugün dahi daha iyi bir seçim olabilir.
Cilt yenilemesi yöntemlerinin hepsi aynı prensibe dayalıdır. Öncelikle hasara uğramış derinin üst tabakaları sıyrılarak soyulur. Daha sonra iyileşme sürecinde oluşan yeni hücreler daha düzgün, daha sıkı ve genç görünen bir cilt yüzeyi oluştururlar. Laser ile cilt yenilemesi hasara uğramış cildin ortadan kaldırılması için kullanılan yeni bir yöntemdir. Yöntemin yeni olmasının bir sonucu olarak bu teknik konusunda uzun vadeli sonuçlar (5–10 senelik) henüz alınamamıştır. Ancak mikroskobik değerlendirmeleri içeren bir dizi çalışma laser uygulanan ciltte oluşan fiziksel değişikliklerin dermabrasion veya kimyasal peeling ile oluşanlarla aynı olduğunu göstermiştir. Ayrıca üstün teknoloji lazerlerin yıpranmış deri tabakalarını çok iyi tamir ettiği mikroskobik çalışmalarda gösterilmiştir. Bu konuda bilimsel araştırma ve yayınlarla sürekli olarak bu tekniğin üstünlüğü ortaya çıkmaktadır.
Cilt yenilemesi konusunda alternatif yöntemleri seçerken önemli olan bir diğer nokta da iyileşme süresidir. Genel olarak söylendiğinde cilt yenileme prosedürü ne kadar agresif -derin- ise iyileşme süresi de o ölçüde uzun olacaktır. Yüzeysel kimyasal peeling veya yüzeysel laser uygulaması gibi "hafif" yenileme prosedürlerinde iyileşme dönemleri daha kısa sürelidir. Ancak doğal olarak daha agresif olan yöntemlerle elde edilen sonuçların bu tür daha hafif prosedürlerle sağlanması ancak bu uygulamaların birden fazla tekrarlanması ile mümkündür.
Laser ile cilt yenilemesi için en uygun adaylar
Her yaştaki kadın ve erkek laser ile cilt yenilemesinden yarar görebilir. Laser uygulaması için ideal hasta açık renkli yağsız cildi olan hastalardır.
Yağlı ciltli, kumral veya esmer hastalar önerilen cilt yenileme metodu ne olursa olsun uygun cilt hazırlığı ve tedavisi görmeden bu işlem yapılırsa pigmentasyon değişiklikler için yüksek riskli olacaktır. Plastik cerrahınız sizin cilt özelliklerinizi değerlendirecek ve laser öncesi hazırlık için uygun tavsiyelerde bulunacaktır.
Son 12–18 aylık bir süre içerisinde acutane kullanılan veya kötü yara izi oluşturma (keloid) benzeri eğilimi olan hastalar veya uygulama bölgesinde aktif deri enfeksiyonu olan hastalar bu girişim için uygun olmayan adaylardır.
Unutulmamalıdır ki laser ile cilt yenilemesi sizin görünümünüzü iyileştirmeye ve kendinize güveninizin artmasına yardımcı olacak bir yöntemdir.
Bu yöntem yüzünüzdeki bütün kusurları ortadan kaldırarak yaşlanmanızı önleyecek sihirli bir formül değildir. Yüzünüzün doğal hareketleri sonucu gülümseme, göz kırpma, konuşma, çiğneme oluşan çizgiler eskisine kıyasla çok az olmasına rağmen kaçınılmaz olarak bir süre sonra tekrar ortaya çıkacaktır. Plastik cerrahınız laser ile elde edilen sonuçların sürdürülmesi için güneşten korunmanız veya hafif kimyasal peeling veya özel cilt kremleri kullanımı gibi idame edici uygulamaları konusunda size gerekli önerilerde bulunacaktır. Bu nedenle laser ile cilt yenilemesi öncesinde beklentileriniz konusunda tekrar düşünmeniz ve bu konudaki sorularınızı cerrahınızla tartışmanız yararlı olacaktır.
Yüzeysel veya orta derecedeki bir cilt yenilemesi için laser epidermis ve papiller dermise sınırlı kalır. Daha derin yenileme için retiküler dermisin üst katları işleme dahil edilir. Özel sivilce ve çizgilerin tedavisi laserin derinliğinin değiştirilmesi ile sağlanır.
Laser ile cilt yenilemesi gerekli egitimi almış deneyimli bir cerrah tarafından ve yüksek teknoloji C02 lazer cihazı ile uygulandığında komplikasyonlar oldukça az sayıda ve genellikle hafif derecededir. Ancak bireyler anatomik yapıları, fiziksel reaksiyonları ve iyileşme yeterlilikleri açısından büyük ölçüde değişiklik göstereceği için laser uygulaması sonrasında oluşacak sonuçların tam olarak tahmin edilmesi mümkün değildir.
Laser ile cilt yenileme işlemiyle ilişkili riskler şöyle sıralanabilir
Bunlar yanık veya laser enerjisinin ısısından kaynaklanan diğer hasarlar, kötü skar oluşumu ve işlem sonrası ciltte belirgin renk açılması veya renk koyulaşmasıdır. Ayrıca laser ile cilt yenilemesi herpes virus enfeksiyonlarını (uçuk) ve nadiren de diğer bazı enfeksiyonları aktive edebilir. Bu riski ortadan kaldırmak için doktorunuz size ameliyattan 7–10 gün önce koruyucu olarak ilaç başlayacaktır. Arada sırada dudağınızda uçuk oluyorsa bunu doktorunuza söylemelisiniz ki ilacın dozunu ona göre ayarlasın.
Yara iyileşmesi anormal veya gecikmeli olduğunda, beklenmedik bir pigmentasyon veya skar oluşumu söz konusu olduğunda laser işlemi sonrası bazı ek girişim veya tedaviler gerekebilir.
Bütün bunlara karşın laser cerrahisi konusunda özel eğitim almış deneyimli bir plastik cerrahın seçimi ile belirtilen risklerin azaltılması mümkündür.
Lazer ile cilt yenileme ameliyatı öncesi görüşme
Hasta açısından ameliyat öncesinde üzerinde dikkatle durulması gereken bir konu seçtiği plastik cerrahın laser uygulaması konusunda yeterli eğitim ve deneyime sahip olmasıdır.
Hasta olarak doktorunuzla ilk görüşmede ameliyatla ilgili beklentileriniz konusunda açık olunuz ve merak ettiğiniz her soruyu sormak konusunda tereddüt etmeyiniz. Aynı şekilde cerrahın da sizinle aynı açıklıkta görüşmesi gerekmektedir.
Bunlar arasında yapılacak işleri ve sonuçları etkileyebilecek faktörleri sizlere açıklamalıdır. Daha önceden tanı konulmuş veya tedavi edilmiş herhangi bir cilt hastalığı, şu anda veya geçmişte alınan ilaçlar, daha önceden oluşmuş olan deri yaralanmaları -yanık, abrazyon- veya operasyonlar bu faktörler arasındadır.
Lazerle cilt yenileme işlemi
Laserle cilt yenilemesi nispeten hızlı bir işlemdir. İşlem yapılacağı alanın genişliği ile orantılı olmak üzere bir kaç dakikadan bir buçuk saate kadar herhangi bir sürede tamamlanabilir. Yüzey düzensizliklerinin özellikle derin olduğu durumlarda cerrahınız laser işleminin bir veya birkaç defa tekrarlanmasını gerekli görebilir.
İşlem sırasında aktive edilmiş laser mevcut skar veya kırışıklık daha az fark edilebilir bir düzeye gelene kadar cilt üzerinde ileri geri yönde hareket ettirilir.
İşlem bittiğinde yenilenmiş cilt iyileşme tamamlanana kadar önce şeffaf özel bandaj daha sonra koruyucu krem veya pomatlarla kaplanır.
Lazerle cilt yenileme tedavisi sonrası
Laser ile cilt yenilemesi sonrası orta derecede bir şişlik ve rahatsızlık hissetmeniz oldukça muhtemeldir. Ancak bu sorunlar buz torbası ve cerrahınızın yazacağı bir takım ilaçlarla kontrol altına alınabilecek ölçüdedir.
İşlemden sonra bir bandaj uygulaması tercih edilmiş ise bir veya iki gün sonra bandajların yenilenmesi gerekmektedir. Yaklaşık beş-on gün sonra bandajınız çıkarılacak ve cildinizin üzerine ince bir tabaka halinde deri pomadı sürülecektir. Bu aşamaya gelindiğinde cerrahınız size iyileşmekte olan cildinizi nasıl yıkayacağınızı ve bakım yapacağınızı söyleyecektir.
İyileşmenin bu aşamasında en önemli noktalardan birisi işlem yapılan bölge üzerindeki kabukların sizin tarafınızdan koparılmaması gerekliliğidir. Aksi takdirde kötü skar oluşumu ihtimali artacaktır. Hastaların çoğu ameliyattan sonraki onuncu günde kabuklardan tamamı ile kurtulurlar. Ancak kızarıklık bir kaç hafta sürecektir.
Cerrahınız sizinle yaptığı görüşmede daha önce geçirdiğiniz tüm hastalık ve ameliyatlar, kullandığınız ilaçlar konusunda sizden bilgi alıp rutin bir muayene yapacak ve daha sonra da işlem yapılacak bölgenin fotoğrafını çekecektir. Akne tedavisi için Roacutane isimli ilacı kullandıysanız bunu dokturunuza bildirmeniz çok önemlidir. Cerrahınızın size konusunda tüm detayları anlatması gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki kozmetik laser uygulamaları pahalı olabilirler ve genellikle de sağlık sigorta kapsamına alınmazlar. Bazı nadir durumlarda laser işlemi skarların küçültülmesi ve prekanseröz cilt lezyonlarının ortadan kaldırılması için kullanılabilir. Bu koşullar tıbbi gereklilik kriterlerini karşılayabilirler.
Laser işlemi için hazırlık
Sizin özel gereksinimlerinize bağlı olarak cerrahınız laser işlemi öncesi cildinizin hazırlanması için bir ön program tavsiye edebilir.
Laser işlemi sırasında işlem sonrasında cildinize nasıl bakacağınız konusunda size özel öneriler yapılacaktır. Yine cerrahınız işlemden maksimal ölçüde yararlanmanız için cildinizin uzun vadeli bakımı konusunda da gerekli önerilerde bulunabilir.
Ameliyat öncesi düzenlemeler yaparken ameliyat sırasında size verilecek sakınleştirici ilaçlar nedeni ile ameliyattan hemen sonra sizi evinize götürecek birisini bulmanız gerekmektedir.
Laser işleminin yapılabileceği yerler
Laserle cilt yenilemesi bir hastanede, bir outpatient klinikte veya bir cerrahın özel ofisinde yapılabilir. Bunlar arasında mali yönden ve sosyal yönden en uygun olanı bir outpatient merkezi uygulanmasıdır. Ancak daha yaygın cilt yenilemesi söz konusu olduğunda veya cilt yenilemesine diğer cerrahi girişimlerin eklendiği durumlarda hastane daha uygun bir yer olabilir.
Anestezi
Laser ile cilt yenilemesi özellikle de yüzün belirli bölgelerinde uygulandığında en sık olarak lokal anestezi ve sedasyonla yapılır. Ameliyat sırasında uyanık ancak sakinleştirilmiş olacağınız için hissedeceğiniz rahatsızlık önemsiz düzeyde olacaktır. Çok daha yaygın cilt yenilemelerinde cerrahınız işlem boyunca sizin uyuyacağınız genel anesteziyi tercih edebilir.
Lazerle cilt yenileme sonrası normale dönüş
Laser işlemini izleyen bir kaç hafta cildiniz rengi parlak pembe ile kırmızı arası bir renkte olacaktır. İki hafta veya daha sonra hastaların çoğu makyaj yaparak bu geçici renk değişikliğini gizleyebilirler. Ancak hafif derecedeki bir pembelik altı aya kadar devam edebilir. Her ne kadar nadir olsa da hastalardan bazıları laser işlemi öncesinde kullandıkları makyaj malzemelerine karşı ciltlerinin açıklanamayan bir duyarlılık gösterdiğini ifade edebilirler. Bu durumda belirtilen makyaj malzemelerinin kullanımından vazgeçilerek daha az irritan bir muadili denenebilir veya ciltteki iyileşmenin belirtilen ölçüde bir hassasiyet göstermeyecek ölçüde ilerlediği bir tarihe kadar beklemek tercih edilebilir.